3 + 3 käskyä itselleni vuodelle 2021
Uusi vuosi on käynnistynyt, ja yhtäkkiä onkin kulunut jo kuukausi joulusta. Aika rientää, se rientää aina, ja jos emme kiinnitä huomiota yksittäisten päivien sisältöön, elämä lipuu helposti ohi. Saatamme ajautua olosuhteisiin, joissa emme voi hyvin.
Toisinaan elämä on muutoksen aikaa, mutta toisinaan tarvitaan vakauttamista. Itselleni viime vuodet ovat olleet voimakasta kasvun ja muutoksen vaihetta. Suunta tuntuu edelleen oikealta.
Muutokset eivät kuitenkaan ole tulleet ilmaiseksi. Muutos, vaikka se olisi kohti hyvää, vaatii aina voimia. Hyvästäkin rasituksesta pitää voida palautua.
Itselleni yritystoiminnan ensimmäinen vuosi oli sekä fyysisesti että henkisesti raskas. Tein todella paljon töitä ja valloitin uusia, itselleni entuudestaan tuntemattomia alueita. Se tuotti minulle asiakkaita, mielenkiintoisia työtehtäviä, uutta osaamista ja konkreettisena osoituksena myös kivasti voitollisen tuloksen.
Tästä kaikesta hyvästä huolimatta huomasin joululomalla olevani todella väsynyt. Pidin pitkän loman, jonka aikana linjasin omaa elämääni tälle vuodelle uusista lähtökohdista. Haluan pysyä toimintakykyisenä, luovana ja hyvinvoivana. Sen takia nyt on aika miettiä, mikä parhaiten auttaa näissä tavoitteissa.
Alkuvuosi on käynnistynyt mukavasti, ja työkalenterissa on merkintöjä jo pitkälle kevääseen ja kesään. Yrittäjänä on vaikea vastustaa kiusausta vastaanottaa kaikki itselle tarjottavat työt. Se kuitenkin helposti johtaa itsensä ylirasittamiseen ja ilon katoamiseen työstä. Ennaltaehkäistäkseni liikakuormitusta ja stressiä, asetin itselleni tälle vuodelle konkreettisia, hyvään arkeen pohjaavia tavoitteita. Nyt kerron ne sinulle.
1. Lepää ennen kuin olet lopen uupunut
Käytännössä se tarkoittaa minulle sitä, että menen nukkumaan ennen kuin sippaan sohvalle, ja niin aikaisin, että ennen seuraavan aamun herätyskelloa saan varmasti 7-8 tuntia unta. Vaikka minulla on vahvaa yökyöpelitaipumusta, olen huomannut, että liian myöhään valvominen rapauttaa jaksamiseni ennätysajassa. Aamuisin liian myöhään nukkuminen on taas pois luovimmista tunneistani, jotka ovat aamuyhdeksän ja puolenpäivän välillä. Lisäksi olen sallinut itselleni iltapäivänokoset aina kun siltä on tuntunut. On ollut hämmentävää huomata, miten erilainen fiilis on koko päivän, kun ei olekaan niin väsynyt.
2. Syö ennen kuin on nälkä
Eli toisin sanoen säännöllisesti ja riittävän monta kertaa päivässä. Minun on ollut vaikeaa tunnistaa kevyttä nälkää, mikä on usein johtanut siihen, että havahdun ravinnontarpeeseeni vasta silloin, kun päätä jo särkee, energiat ovat lattianrajassa ja nälkä on pohjaton. Tänä vuonna olen antanut itselleni ravintoa säännöllisesti 3-4 tunnin välein, ja olen jo nyt huomannut merkittävän eron jaksamisessa verrattuna entiseen.
3. Lopeta työt silloin, kun tekisi mieli tehdä vielä vähän lisää
Ensimmäisenä yrittäjävuotenani tein monta työpäivää niin, että illalla tajusin työskennelleeni käytännössä koko päivän. Päiväni saattoivat koostua hyvinkin erilaisista työtehtävistä: kirjoittamista, toimistotöitä, valmennusta ja illaksi vielä lukemaan äänikirjaa. Pidemmän päälle se on liian kuluttavaa, vaikka laskutettavaa toki tällä menetelmällä kertyy.
Tänä vuonna asetin itselleni konkreettiset rajat: Teen yhtenä päivänä vain yhdenlaista työtä, olkoon se sitten valmennusta, kirjoittamista, luentaa, tarjousten lähettämistä tai mitä tahansa. Niputan keskenään samanlaiset työt yhteen päivään. Se auttaa keskittymään ja keskittyminen taas auttaa tekemään työn paremmin. Toiseksi rajoitin työpäiväni mittaa. Koska olen itse itseni pomo, päätin, että minun työpäiväni ovat viiden (5) tunnin mittaisia. Koska säännöllisen unen seurauksena olen jo kahdeksan aikoihin hereillä, pystyn työskentelemään kaikkein virkeimpinä ja luovimpina tunteinani eli aamupäivällä ja keskipäivän tienoilla. Saan niinä tunteina aikaiseksi paljon, eli viisi tuntia myös riittää. Jos työtehtävät jostain syystä (esim studioaikojen takia) ajoittuvat iltaan, silloin työskentelen vain illalla, ja aamupäivä on vapaa-aikaa, jolloin voin tehdä mitä huvittaa.
Kun lopetan työpäivän siinä vaiheessa, kun mieli tekisi vielä tehdä vähän lisää, varmistan, että en uuvuta itseäni, ja että seuraavana työpäivänä on taas kiva jatkaa.
+1: Pysähdy joka päivä
Vietän nykyään joka päivä hetkiä, jolloin en tee mitään. En välttämättä vetäise meditaatiota tai mindfulnessia, vaan saatan vain istua aloillani ja tunnustella mieleni ja kehoni tuntemuksia. Mitä minä tarvitsen juuri nyt? Sen jälkeen pyrin antamaan sitä itselleni.
+2: Ulkoile joka päivä
Staattiset työasennot rapauttavat, joten lyhyetkin pyrähdykset ulkona ovat hyvää vastapainoa. Onneksi elämässäni on koiraystäviä, jotka useimmiten vievät minut ulos :).
+3: Tee joka päivä jotain kivaa
Työ on kivaa, nukkuminen on kivaa ja syöminen on kivaa. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä elämänsisällöksi. Siksi haluan antaa itselleni päivittäin jotain muutakin kivaa. Useimmiten se on vaan rentoa yhdessäoloa tai puuhastelua perheen kanssa, kirjan lukemista, hyvän sarjan tai elokuvan katselemista, hierojalla käymistä tai ystävien tapaamista (koronan takia tämä viimeinen tapahtuu aika rajoitetun kuplan sisällä). Ihminen tarvitsee pieniä kohokohtia jokaiseen päivään. Minä ainakin! Siksi varaan häpeilemättä aikaa sellaiseen tekemiseen, joka ei varsinaisesti tuota mitään, mutta kokonaiskuvassa tuottaa nimenomaan valtaosan hyvinvoinnistani.
Olen yrittänyt kohdella itseäni näiden ohjenuorien noudattamisessa kuin pientä taaperoa: Sekin tarvitsee muistutusta ja ohjausta. Eli kun haluttaisi valvoa tai jatkaa leikkejä, taapero ohjataan hellästi päiväunille tai iltapesulle, vaikka se vähän vastustelisikin.
Ensimmäisten viikkojen perusteella voin sanoa, että kokonaishyvinvointini on kohentunut. Tunnen saavani paljon aikaiseksi, mutta samalla tunnen, että minulla on aikaa itselleni ihan eri tavalla kuin ennen. Olen levännyt ja ravittu.
Millaisen arjen sinä haluat itsellesi mahdollistaa?